1,5 kg maki wsypac do dziezy lub kamiennego garnka, zalac litrem gotujacej wody i dobrze wymieszac, aby cala maka sie dobrze zaparzyla. Naczynie przykryc lnianym recznikiem i zostawic na trzy godziny.
Rozczyn chlebowy rozrzedzic litrem cieplej wody, dodac do zaparzonej maki i energicznie rozrobic drewniana lyzka. Powierzchnie posypac garstka maki, dzieze grubo nakryc i pozostawic w cieple do wyrosniecia przez 20 godzin.
Po uplywie tego czasu roztrzepac ciasto, wsypac resztke maki i kminek, a nastepnie bardzo starannie wyrabiac i znowu zostawic do wyrosniecia, co przy chlebie zaparzanym trwa nieco dluzej, a wiec okolo 3 godzin.
Z wyrosnietego ciasta formowac bochenki i wstawiac je do pieca. Po godzinie bochenki zwilzyc z wierzchu woda i przestawic w inne miejsce, aby rowno piekly sie jeszcze przez prawie godzine.
Po wyjeciu z pieca nawilza sie chleby jeszcze raz goraca woda i nakrywa sucha sciereczka.
Przepis ten nie jest sprawdzony - tylko przepisalem. Widac, ze sa w nim niejasnosci - piec - temperatura?
Ale moze da to sie jakos "przeskoczyc"
From: "Grzegorz" <sosg26@free.polbox.pl> dzieki pomogles mi w zadaniu domowym
Nadesłał(a): marcin <bfsmjhvgz> 2006-04-27 14:04:02