Najlepiej do kamionkowego naczynia włożyć pokrojony w kostkę chleb i zalać przegotowaną wodą. Gdy płyn przestygnie dodać pozostałe składniki; wymieszać, przykryć wygotowaną, suchą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu..
2-3 dni później... ;))
potrzeba nam będzie:
400g zakwasu;
10g drożdży;
2 łyżki oleju;
200g mąki żytniej lub graham;
200g mąki pszennej;
łyżeczka soli.
Zakwas zmiksować, dodać pozostałe składniki i wyrabiać, potem przełożyć do wyłożonej pergaminem foremki, posmarować jajem.
Piec ok. 15 min w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem zwiększyć do 200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Nadesłał: Grześ <>przez to piecznie 15min 80st a potem 200 - zakalec murowany Nadesłał(a): themoth 2010-04-23 21:04:55