<- Chleb żytni parzonyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżCHLEB ŹYTNIO-PSZENNY PIECZONY W PIECU CHLEBOWYM ->

PDF Drukuj

Chleb żytni wiejski

Dodano: 2007-06-02 22:53:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1552 razy.


Zakwas (przygotować 2-3 dni wcześniej)
200g suchego żytniego chleba;
2l wrzątku;
100g drożdży;
1,5 kubka mąki żytniej;
5 łyżeczek cukru.

Najlepiej do kamionkowego naczynia włożyć pokrojony w kostkę chleb i zalać przegotowaną wodą. Gdy płyn przestygnie dodać pozostałe składniki; wymieszać, przykryć wygotowaną, suchą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu..
2-3 dni później... ;))
potrzeba nam będzie:
400g zakwasu;
10g drożdży;
2 łyżki oleju;
200g mąki żytniej lub graham;
200g mąki pszennej;
łyżeczka soli.

Zakwas zmiksować, dodać pozostałe składniki i wyrabiać, potem przełożyć do wyłożonej pergaminem foremki, posmarować jajem.
Piec ok. 15 min w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem zwiększyć do 200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Nadesłał: Grześ <>
przez to piecznie 15min 80st a potem 200 - zakalec murowany
Nadesłał(a): themoth 2010-04-23 21:04:55


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności