<- Chleb zwykły domowyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżChleb żytni wiejski ->

PDF Drukuj

Chleb żytni parzony

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3038 razy.


Witam.
Akurat przegladalem taka ksiazeczke o gotowaniu i jest tutaj przepis na Chleb zytni parzony.

4kg - maki zytniej,
2 litry wody,
4 dkg soli,
lyzeczka kminku,
50 dkg rozczynu (zakwasu lub ciasta pozostalego po uprzednim pieczeniu).

1,5 kg maki wsypac do dziezy lub kamiennego garnka, zalac litrem gotujacej wody i dobrze wymieszac, aby cala maka sie dobrze zaparzyla. Naczynie przykryc lnianym recznikiem i zostawic na trzy godziny.
Rozczyn chlebowy rozrzedzic litrem cieplej wody, dodac do zaparzonej maki i energicznie rozrobic drewniana lyzka. Powierzchnie posypac garstka maki, dzieze grubo nakryc i pozostawic w cieple do wyrosniecia przez 20 godzin.
Po uplywie tego czasu roztrzepac ciasto, wsypac resztke maki i kminek, a nastepnie bardzo starannie wyrabiac i znowu zostawic do wyrosniecia, co przy chlebie zaparzanym trwa nieco dluzej, a wiec okolo 3 godzin.
Z wyrosnietego ciasta formowac bochenki i wstawiac je do pieca. Po godzinie bochenki zwilzyc z wierzchu woda i przestawic w inne miejsce, aby rowno piekly sie jeszcze przez prawie godzine.
Po wyjeciu z pieca nawilza sie chleby jeszcze raz goraca woda i nakrywa sucha sciereczka.

Przepis ten nie jest sprawdzony - tylko przepisalem. Widac, ze sa w nim niejasnosci - piec - temperatura?
Ale moze da to sie jakos "przeskoczyc"
From: "Grzegorz" <sosg26@free.polbox.pl>

dzieki pomogles mi w zadaniu domowym
Nadesłał(a): marcin <bfsmjhvgz> 2006-04-27 14:04:02


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności