<- Makaron cortina
Lista potraw z grupy:
Mączne,ziemniaki,ryż
Makaron domowy ->
PDF
Drukuj
Makaron domowej roboty
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2564 razy.
40 dkg mąki
2-3 jaja
6-8 łyżek wody
4 dkg masła do polania
sól
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać sól, wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrobić. Ciasto podzielić na części. Wywałkować bardzo cienko, zostawić do wyschnięcia.
Następnie przekrajać na połowę, posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy i ostrym nożem krajać drobne kluseczki. Rozrzucić na stolnicy.
Zagotować wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić, wrzucić makaron, zamieszać, przykryć, ugotować. Odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem.
Można posypać tartym serem tylżyckim.
SMACZNEGO :-D
From: "Tomasz Cichacki" <hermes@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności