<- Śledzie w oliwieLista potraw z grupy: RybyŚledzie w śmietanie ->

PDF Drukuj

Śledzie w sosie śliwkowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3141 razy.


Przepis wigilijny.

* 8-10 filetów śledziowych
* 25 dkg śliwek węgierek
* 1/2 szklanki oliwy
* sok z połowy cytryny
* cukier
* 10 migdałów lub orzechów laskowych
* czarny pieprz
* 1 łyżka posiekanego koperku

* Umyte filety zwinąć w ruloniki i ułożyć w salaterce.
* Śliwki przekroić na połówki. Rozgotować na gęstą papkę w trzech łyżkach wody. Masę śliwkową przetrzeć przez gęste sitko. Przyprawić sokiem z cytryny i cukrem. Dodać sparzone i obrane ze skóry migdały lub orzechy laskowe oraz oliwę. Dokładnie wymieszać.
* Sosem polać śledzie a z wierzchu posypać posiekanym koperkiem.
Żródło: Telegazeta TVP2

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności