Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5935 razy.
1 kg śliwek
38 dag mąki
18 dag masła lub margaryny
13 dag cukru
2 jajka,
4 żółtka
1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
starta skórka z 2 cytryn
szczypta soli
Zagnieść mąkę z 10 dag cukru, schłodzonym tłuszczem, 1 jajkiem, 2 żółtkami, solą oraz połową startej skórki z cytryny na jednolitą masę. Włożyć ciasto na pół godziny do lodówki. Śliwki umyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Nasmarować tłuszczem dno tortownicy (o średnicy 26 cm). Rozwałkować 2/3 ciasta na wielkość tortownicy, wyłożyć formę. Z reszty uformować wałeczek, ułożyć w środku wokół brzegu, mocno docisnąć. Obciąć wystający brzeg ciasta. Rozłożyć równomiernie śliwki. Przygotować polewę: rozbełtać w śmietanie drugie jajko i pozostałe żółtka. Wymieszać z resztą cukru i skórki cytrynowej, cukrem waniliowym oraz łyżeczką mąki ziemniaczanej, polać owoce. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temperaturze 170 stopni C. Wyjąć z formy, ostudzić. Podawać z bitą śmietaną. Czas przygotowania: ok. 1 i 1/3 godziny. 1 porcja - 310 kalorii
Skomentuj Powiadom o komentarzach