Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 8830 razy.
Zestaw na 2 litry wodki.
1 l nalewu z czarnych porzeczek,
300 g cukru,
260 ml spirytusu o mocy 95ż,
500 ml wody.
Nalew z czarnych porzeczek:
1 kg czarnych porzeczek,
1 l spirytusu o mocy 70ż.
1. Przygotowac nalew z czarnych porzeczek: 1 kg owocow obrac z galazek i szypulek, sparzyc wrzatkiem na sicie, czesciowo rozgniesc drewniana lyzka, wlozyc
do 5 litrowego sloja. Zmieszac 750 ml spirytusu o mocy 95ż z 300 ml wody i
uzyskanym w ten sposob spirytusem o mocy ok. 70ż zalac wlozone do naczynia
porzeczki.
2. Owoce macerowac 6-8 tygodni, mieszajac od czasu do czasu, po czym nalew zlac
do butelek i odstawic na co najmniej 6 miesiecy.
3. Nalew zmieszac z rozpuszczonym w przegotowanej wodzie cukrem, po czym dodac
spirytus i dopelnic woda do objetosci 2 l. Odstawic do dojrzewania na 5-6
miesiecy.
- Chcac uzyskac slodsza nalewke, nalezy zwiekszyc ilosc cukru, redukujac ilosc
wody i spirytusu o mocy 95ż.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach