<- Nalewka z czarnych porzeczek slodzonaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewki - Dereniówka ->

PDF Drukuj

Nalewka żurawinowa

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 11563 razy.


Źurawiny muszą być dobrze przemarznięte, najlepiej zatem przygotowywać ten trunek zimą, choć można także dojrzałe jagody włożyć na 2-3 dni do zamrażalnika lodówki.
Zalać spirytusem i trzymać w cieple (najlepiej w pobliżu kuchenki lub kaloryferów).
Po 2 tygodniach zlać płyn, pozostałe żurawiny utrzeć w misce, wycisnąć przez woreczek z gęstego płótna lub flaneli, zlać razem oba płyny i zaprawić do smaku syropem cukrowym.
Na każdą butelkę wódki dodać kroplę olejku migdałowego, wlewając go do gorącego syropu cukrowego, nigdy - do spirytusu.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności