<- Nalewka żurawinowaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewki - Jałowcówka ->

PDF Drukuj

Nalewki - Dereniówka

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 19155 razy.


Niewielki gąsiorek lub spora butelkę napełnić dojrzałymi owocami derenia i zalać spirytusem 70 tak, by były przykryte.
Naczynie szczelnie zakorkować i trzymać miesiąc na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Spirytus zlać i przechować.
Przyrządzić syrop z 2 szklanek przegotowanej wody na 1 kg cukru. Zalać nim dereń, który pozostał w gąsiorku, zakorkować i trzymać przez miesiąc w cieple.
Po miesiącu odcedzić słodki płyn i połączyć ze spirytusem.
Nie gotować, gdyż pozbawi to nalewkę aromatu.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Ja po zlaniu pierwszego nalewu dereń zasypuję cukrem i po rozpuszczeniu zlewam wszystko razem do klarowania. Nie używam gąsiorków tylko duże słoje bo nie ma problemów z oczyszczeniem.
Nadesłał(a): Janczar 2005-09-20 14:09:08

Kiedy jest najlepsza pora na zebranie owocow do Dereniowki?
Nadesłał(a): 2006-06-28 13:06:25

Robię tak jak Janczar Owoce są dobre ok połowy sierpnia.Same opadają.Trzeba je codziennie zbierać.
Nadesłał(a): staszek <staszekp@op.pl> 2006-08-20 07:08:27

Jak dlugo moze stac nalew spirytusowy ze wzgledu na pestki i ewentualną emisję cyjanidow do roztworu jak w przypadku "kwasu pruskiego" w wisniówce pestkowej?
Nadesłał(a): Andrzej <qubraq@o2.pl> 2006-09-05 20:09:11

Dereniówka z takich składników jest `tępa` i kolorek taki nijaki . Proponuje dodanie na kg derenia 2 łyżki suszu czarnej jagody____kolorek oko pieści i bukiecik szlachetniejszy.
Nadesłał(a): kuchareczek ci ja <**********> 2010-01-31 13:01:17


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności