Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2304 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g filetu jagniecego,
150 g mlodych cebulek szalotek,
4 zabki czosnku,
2 lyzki sherry,
1 lyzka miodu plynnego,
1 lyzeczka oleju sezamowego,
olej do smazenia.
Marynata:
1 lyzka maki ziemniaczanej,
1,5 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki oleju,
szczypta soli.
1. Mieso pokroic w kostke o boku 2,5 cm.
2. Szalotki umyc, obrac, pokroic w kawalki o dlugosci ok. 2,5 cm. Czosnek obrac
i drobno posiekac.
3. Mieso wymieszac dokladnie ze wszystkimi skladnikami marynaty, odstawic na 15
min.
4. Zamarynowane mieso smazyc wraz z czosnkiem, na silnie rozgrzanym oleju,
ciagle mieszajac, 3 min.
5. Dodac szalotki, smazyc dalej, nie przerywajac mieszania, poki cebulki sie
nie zeszkla.
6. Dodac miod i sherry, wymieszac. Smazyc jeszcze 2 min. Dodac olej sezamowy,
dokladnie wymieszac.
7. Podawac natychmiast.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach