<- Wątróbka baraniaLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaZrazy baranie w sosie grzybowym ->

PDF Drukuj

Zrazy baranie duszone z groszkiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1976 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500-600 g baraniny z lopatki lub udzca,
500 g zielonego groszku,
3 lyzki masla,
2 lyzki maki,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 seler,
1 lyzka pokrojonego koperku,
1 lyzeczka cukru,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic, wyciac nadmiar tluszczu, pokroic mieso w poprzek wlokien w plastry szerokosci ok. 1 cm. Kazdy kawalek (powinno ich byc
4 lub 8) pobic lekko tluczkiem zwilzonym zimna woda, uformowac okragle zrazy. Osolic, oproszyc pieprzem, obtoczyc w mace.
2. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w slupki, a cebule w plasterki. Groszek oplukac, przelozyc do garnka, zalac osolonym wrzatkiem, dodac cukier, 1 lyzke
masla. Ugotowac na miekko, odcedzic.
3. Rozgrzac na patelni 2 lyzki masla, dodac mieso, smazyc do zrumienienia po
3-4 min z kazdej strony. Przelozyc do naczynia. Na pozostalym ze smazenia
tluszczu obrumienic cebule. Mieso podlac niewielka iloscia rosolu, dodac cebule, jarzyny. Dusic, od czasu do czasu dolewajac troche rosolu, ok. 50 min.
Wlozyc groszek, zamieszac, dusic jeszcze 10 min. Obsypac drobno pokrojonym
koperkiem i podawac z ryzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności