Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5600 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
400 g swiezego chudego twarogu,
100 g maki,
50 g cukru pudru,
2 jaja,
1 torebka cukru waniliowego,
1 lyzka drobno posiekanej skorki cytrynowej,
60 ml likieru pomaranczowego,
tluszcz do smazenia.
1. Twarog odcisnac i dwukrotnie przefasowac przez sito.
2. Zoltka z 2 jaj utrzec starannie z cukrem pudrem, dodac cukier waniliowy i
skorke cytrynowa. Wymieszac, polaczyc z twarogiem i ucierac az do uzyskania
jednolitej masy.
3. Ciagle mieszajac, dodawac stopniowo przesiana make. Wlac likier i starannie
wymieszac.
4. Z bialek ubic sztywna piane, polaczyc z ciastem i dokladnie wymieszac.
5. Ciasto nakladac porcjami (ok. 1 lyzka) na mocno rozgrzany tluszcz. Smazyc z
obu stron na zlotobrazowy kolor.
6. Podawac z sorbetem owocowym i owocami kandyzowanymi.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach