<- Nugat orzechowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaOblaty karlsbadskie ->

PDF Drukuj

Nugat orzechowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3502 razy.


Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto bezowe:
300 g cukru krysztalu,
1 lyzka cukru waniliowego,
150 g miodu,
2 bialka,
150 g migdalow bez skorki,
150 g orzeszkow pistacjowych,
150 ml wody.
Inne:
2 wafle.

1. Migdaly i orzeszki grubo posiekac i podsuszyc w piekarniku. Sloik z miodem
wstawic do goracej wody, by sie miod rozpuscil.
2. Zagotowac wode z cukrem krysztalem i waniliowym. Gdy syrop osiagnie temp.
120żC, wlac miod. Gotowac do temp. 137żC.
3. Bialka ubic na sztywna piane. Nie przerywajac ubijania, wlewac cienkim strumieniem syrop z cukru i miodu. Wymieszac i postawic naczynie z bialkami na
parze. Ubijac tak dlugo, az masa zgestnieje i zacznie sie rwac (ok. 50 min).
Wtedy zdjac z ognia, dalej ubijac, az masa ostygnie. Dodac migdaly i orzeszki. Wymieszac.
4. Ciepla mase wylozyc na wafel, przykryc drugim waflem, przycisnac deska do
krojenia, odstawic na 12 godz. Kroic ostrym nozem zwilzonym woda na male
kwadraty lub prostokaty.
- Zamiast migdalow i orzeszkow pistacjowych do masy mozna dodac orzechy wloskie, laskowe i ziemne.
Wafle mozna zastapic oplatkiem. Mozna tez wylac mase na pergamin posypany
cukrem pudrem wymieszanym z niewielka iloscia maki kukurydzianej.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności