<- Szarlotka z gruszekLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSzarlotka z jablek w kruchym ciescie ->

PDF Drukuj

Szarlotka z gruszek w karmelu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2948 razy.


Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
300 g maki,
200 g masla,
100 g cukru pudru,
3 zoltka,
sol.
Inne:
1,5 kg gruszek,
150 g cukru,
300 ml slodkiego czerwonego wina,
cynamon.

1. Gruszki obrac, przekroic na pol, usunac gniazda nasienne. Ulozyc w naczyniu,
dodac cukier puder, cynamon, wino. Gotowac, az beda miekkie. Wyjac z syropu.
2. Gruszki ulozyc w toryownicy ciasno jedna obok drugiej, sienszym koncem do
srodka i wypukloscia do dolu. Syrop odparowac, wylac na gruszki.
3. Z maki, masla, cukru pudru, zoltek i szczypty soli zagniesc kruche ciasto.
Ochlodzic, rozwalkowac na placek wielkosci tortownicy, przykryc gruszki, nakluc ciasto widelcem.
4. Piec ok. 40 min w temp. 190żC. Gdy szarlotka troche ostygnie, przylozyc do
tortownicy patere i odwrocic.
- Szarlotke mozna tez upiec z brzoskwiniami lub jablkami, a zamiast ciasta
kruchego zrobic francuskie.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności