Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3003 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 5 godz.
1 kg gruszek,
30 biszkoptow.
Syrop:
250 ml wody,
500 ml cukru,
1 lyzka octu.
Krem:
250 g cukru pudru,
500 ml mleka,
8 zoltek,
1/2 laski drobno posiekanej wanilii,
750 ml bitej smietany,
50 ml likieru,
8 listkow zelatyny.
1. Cukier wsypac do rondelka o grubym dnie. Zalac woda, dodac ocet i zagotowac,
od czasu do czasu mieszajac. Po zagotowaniu zmniejszyc ogien i gotowac 8-10
min, w miare potrzeby syrop odszumowujac.
2. Zelatyne moczyc 30 min w zimnej wodzie.
3. Zoltka ubic z cukrem ma jednolita mase. Mleko zagotowac z wanilia. Zdjac z
ognia i dolewac stopniowo do utartych zoltek, caly czas intensywnie mieszajac. Przelac do rondelka i zagotowac, mieszajac, po czym przefasowac przez
geste sito. Dodac zelatyne, wymieszac starannie, ostudzic. Dodac likier i
bita smietane, po czym delikatnie wymieszac.
4. Gruszki obrac, przekroic wzdluz na pol, usunac gniazda nasienne, pokroic w
plasterki. Zanurzac na 2-3 min w goracym syropie, wyjac i osaczyc. 1/3 gruszek zachowac do przybrania.
5. Dno i brzegi wysokiej formy do szarlotki wylozyc biszkoptami. Skropic syropem i nakladac warstwami: krem i gruszki - ostatnia warstwe powinien stanowic krem. Wstawic na 4 godz do lodowki. Wylozyc na duzy talerz, przybrac
plasterkami gruszek i podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach