<- Szarlotka Uśmiech teściowejLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSzarlotka z gruszek ->

PDF Drukuj

Szarlotka z bitą śmietaną

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4106 razy.

JABŁKA:1.5 kg (kwaśne)
CUKIER:20 dkg
MĄKA ZIEMNIACZANA:2 łyżki
ŹÓŁTKO:2 szt.
CUKIER WANILIOWY:1 opak.
MĄKA:20 dkg
ŚMIETANA:2 łyżki
MARGARYNA:30 dkg
ŚMIETANA:0.5 l
ŹELATYNA:1.5 opak (Oetker)
CUKIER PUDER:

Czas przygotowania : 1.5 godz
Czas gotowania : 40 min
Przepis na 20 osób

Jabłka obrać, pokroić na kawałki i dusić z cukrem. Ostudzić a następnie dodać mąkę ziemniaczaną.
Kruche ciasto:
Zagnieść ciasto (margaryna, śmietana (2 łyżki), żołtka, mąka i cukier wanil.) i podzielić na dwie części.
Jedną część podpiec na blasze, następnie wyłożyć jabłka, przykryć je drugą częścią ciasta i podpiec.
Ciasto ostudzić.
Śmietana na wierzch:
Śmietanę (0.5 l) ubijać z cukrem pudrem. Gdy będzie ubita dodać schłodzoną żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę wylać na ostudzone ciasto.

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności