Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3132 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
Ciasto:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnego mleka,
sol,
1 lyzka masla do nasmarowania formy.
Dodatki:
4 duze dojrzale gruszki,
250 ml gestej smietany,
2 zoltka,
2 lyzki cukru,
1 lyzka calvadosu.
1. Make wraz z sola przesiac na stolnice. Dodac podzielone na male kawaleczki
maslo, zagniesc i wyrabiac szybko dolewajac stopniowo mleko. Z ciasta uformowac kule, owinac w folie i wstawic na 30 min do lodowki.
2. Gotowe ciasto rozwalkowac na oproszonej maka stolnicy i wylozyc nim natluszczona tortownice. Zapiekac 10 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku.
3. Smietane ubic starannie z zoltkami, cukrem i calvadosem.
4. Gruszki obrac i przekroic wzdluz na pol. Usunac z nich gniazda nasienne. Na
wypuklej czesci kazdej z polowek wyzlobic rownolegle rowki.
5. Polowki gruszek ulozyc koliscie na podpieczonym ciescie, wypuklymi czesciami
do gory. Zalac przygotowanym karmelem. Piec ok. 30 min w nagrzanym do temp.
230żC piekarniku.
6. Podawac goraca, ciepla lub zimna.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach