<- Cielecina duszona a la marengoLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaCielecina z czarna fasola ->

PDF Drukuj

Cielecina teriyaki z pomidorem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2853 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 25 min.
800 g cieleciny,
olej.
Sos:
7 lyzek sake (wodka ryzowa),
7 lyzek sosu sojowego,
7 lyzek mirinu (biale wino wytrawne),
1 lyzka cukru pudru,
bagneciki ewentualnie wykalaczki.

1. Mieso pokroic na plastry ukosne, naciac i przewinac jak faworki, nabic na
bagneciki dla utrzymania ksztaltu, rozplaszczyc na desce, odstawic.
2. W rondelku wymieszac skladniki i zagotowac.
3. W innym rondlu rozgrzac olej, obsmazyc cielecine, wyjac ja, do tego rondla
wlac sos, wymieszac i przez chwile gotowac, az sie lekko sklaruje i zagesci.
4. Cielecine zdjac z bagnecikow (powinna juz nie zmieniac ksztaltu), wrzucic
ja do sosu i nadal smazyc, polewajac sosem, az ten niemal calkiem odparuje,
a mieso pokryje sie blyszczaca warstewka.
5. Wylozyc na polmisek, przybrac natka pietruszki i skorka z cytryny.
6. Osobno podac ryz oraz pokrojonego pomidora.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności