1. Mozdzki umyc pod zimna woda. Moczyc w wodzie z octem 30 min. Wyplukac i usunac blonki.
2. Oliwe wlac do duzego, plaskiego garnka, ktory pomiesci mozdzki w jednej warstwie. Dodac sok cytrynowy, wkroic w czosnek, a nastepnie ostroznie ulozyc
0 mozdzki i zalac odrobina wody. Dodac kurkume, sol i pieprz. Doprowadzic do
wrzenia, zmniejszyc ogien i zakryc garnek. Po paru minutach sprawdzic, czy
sos nie wyparowal i jesli potrzeba dodac wody. Mozdzki sa gotowe, jak tylko
stwardnieja (po ok. 20 min). Nalezy uwazac, aby nie gotowaly sie zbyt dlugo.
3. Mozdzki odstawic do ostygniecia, a nastepnie ostrym nozem pokroic na plastry. Przelozyc na polmisek i zalac sosem. Sos powinien byc gesty.
4. Pokropic cytryna i posypac posiekana pietruszka. Podawac na zimno.
5. Mozdzki mozna rowniez lekko podgotowac w osolonej wodzie z dodatkiem octu.
Ostudzic i pokroic na plastry, a nastepniepanierowac w rozbitym zoltku i
bulce tartej, po czym smazyc na goracym oleju. Podawac na goraco z kawalkami
cytryny.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach