<- Mostek cielęcy z ryżemLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaMóżdżek cielęcy smażony z jajkami ->

PDF Drukuj

Mozdzki cielece w sosie kurkumowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1897 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
2 mozdzki cielece,
1 lyzka octu,
1-2 lyzki oliwy,
4 lyzki soku cytrynowego,
1 zabek czosn0ku,
1 lyzeczka kurkumy,
1 lyzeczka posiekanej zielonej pietruszki,
sol, pieprz.

1. Mozdzki umyc pod zimna woda. Moczyc w wodzie z octem 30 min. Wyplukac i usunac blonki.
2. Oliwe wlac do duzego, plaskiego garnka, ktory pomiesci mozdzki w jednej warstwie. Dodac sok cytrynowy, wkroic w czosnek, a nastepnie ostroznie ulozyc
0 mozdzki i zalac odrobina wody. Dodac kurkume, sol i pieprz. Doprowadzic do
wrzenia, zmniejszyc ogien i zakryc garnek. Po paru minutach sprawdzic, czy
sos nie wyparowal i jesli potrzeba dodac wody. Mozdzki sa gotowe, jak tylko
stwardnieja (po ok. 20 min). Nalezy uwazac, aby nie gotowaly sie zbyt dlugo.
3. Mozdzki odstawic do ostygniecia, a nastepnie ostrym nozem pokroic na plastry. Przelozyc na polmisek i zalac sosem. Sos powinien byc gesty.
4. Pokropic cytryna i posypac posiekana pietruszka. Podawac na zimno.
5. Mozdzki mozna rowniez lekko podgotowac w osolonej wodzie z dodatkiem octu.
Ostudzic i pokroic na plastry, a nastepniepanierowac w rozbitym zoltku i
bulce tartej, po czym smazyc na goracym oleju. Podawac na goraco z kawalkami
cytryny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności