Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1981 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
250 g migdalow,
500 g cukru,
1 lyzeczka cynamonu,
woda.
1. Migdaly zalac wrzatkiem. Po 10 min osaczyc na sicie. Ostudzic i obrac ze
skorek.
2. Do garnka wlac 2 lyzki wody, wsypac cukier i cynamon. Dobrze wymieszac.
Dodac migdaly.
3. Postawic garnek na malym ogniu. Mieszac cukier z migdalami uwazajac, by sie
nie przypalil. Gdy cukier obeschnie i zacznie oblepiac migdaly, zdjac garnek
z ognia.
4. Gorace migdaly wysypac na talerz. Palcami rozdzielic te, ktore sie zlepily.
Ponownie wsypac do garnka, postawic na ogniu i mieszac tak dlugo, az cukier
nabierze brazowego koloru.
5. Migdaly wysypac na talerz i podawac zimne.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach