<- Palacsinta z sosem czekoladowymLista potraw z grupy: DeserParfait kawowe ->

PDF Drukuj

Paluszki gulab jamun

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2102 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 35 min.
100 g mleka w proszku,
2 lyzeczki maki,
25 g mielonych orzeszkow pistacjowych,
szczypta sody spozywczej,
4-5 lyzek mleka swiezego,
200 g oleju roslinnego,
500 g cukru,
2 ziarna zielonego kardamonu,
1 dl wody,
1 lyzeczka wody rozanej,
1 lyzeczka ziaren sezamu.

1. Wymieszac mleko w proszku, make i sode. Dodac swieze mleko i mielone orzeszki, wyrobic na jednolita mase.
2. Z otrzymanej masy uformowac paluszki dlugosci 5 cm i grubosci 1 cm. Masy powinno starczyc na ok. 24 szt.
3. Przygotowac syrop z cukru i wody, dodac kardamon. Podgrzewac i trzymac na
malym ogniu, dolac 1 lyzeczke wody rozanej.
4. W duzym rondlu rozgrzac silnie olej, nastepnie zmniejszyc ogien. Wlozyc do
oleju tyle paluszkow, aby swobodnie zmiescily sie w rondlu. Smazyc na zloty
kolor. W trakcie smazenia paluszki dwukrotnie zwieksza swa objetosc.
5. Usmazone paluszki odsaczyc z oleju i przelozyc do syropu. Trzymac na ogniu
5 min., odsaczyc z syropu i posypac ziarnami sezamu.
6. Podawac na goraco lub schlodzone.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności