Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4691 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1 kg kurczaka,
2 lyzeczki kolendry,
1 lyzeczka kurkumy,
1,5 lyzeczki soli,
8 szalotek,
1 zabek czosnku,
1-2 swieze czerwone papryczki chilli,
1 lyzeczka cytronelli,
375 ml mleka kokosowego,
1 lyzeczba brazowego cukru,
olej do glebokiego smazenia.
1. Kurczaka umyc, osuszyc i podzielic na porcje.
2. Kolendre wsypac do miseczki, wymieszac z kurkuma i sola.
3. Kurczaka natrzec ziolami wymieszanymi z sola i odstawic.
4. Czosnek obrac i wraz z szalotkami oraz papryczkami drobno pokroic. Przelozyc
do mozdzierza, dodac cytronelle i utrzec na gladka paste (mozna rowniez zemlec w mlynku).
5. Paste przelozyc do garnka, dodac mleko kokosowe i cukier, a nastepnie wymieszac. Doprowadzic do wrzenia ciagle mieszajac. Zmniejszyc ogien i gotowac
przez 2 min. Dodac kurczaka i gotowac bez przykrycia przez 20-30 min., az
kurczak bedzie miekki, a sos prawie wyparuje. W polowie gotowania odwrocic
porcje kurczaka na druga strone.
6. W garnku rozgrzac duza ilosc oleju. Wlozyc porcje kurczaka i smazyc przez
2-3 min. z kazdej strony na zloty kolor. Podawac s sosem sambal (przepisy w
rozdziale "sosy").
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach