<- Rożki kawoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaRównie dobre pączki ->

PDF Drukuj

Rożki z masą orzechową

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2865 razy.


CIASTO:
20 dag mąki,
20 dag masła,
3 żółtka,
2 łyżki gęstej śmietany,

MASA:
20 dag drobno pokruszonych orzechów,
20 dag cukru pudru,
4 białka,
cukier waniliowy,

Mąkę, masło, żółtka i śmietanę wymieszać, zagnieść.
Uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, razem ubijać jeszcze 10 minut, po czym wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Kulki ciasta bardzo cienko rozwałkować, przekroić na dwie części, na każdą część
nałożyć trochę masy i zwinąć rożek. Upiec na jasnozłoty
kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności