<- Kurczak z ryżemLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak ze sliwkami i migdalami ->

PDF Drukuj

Kurczak zapiekany pod beszamelem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2498 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kurczak (ok. 1,5 kg),
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 maly por,
1 kawalek selera,
1 mala cebula,
2 lyzki przesianej bulki tartej,
2 lyzki masla,
pieprz, sol.
Sos:
2 lyzki maki,
2 lyzki masla,
ok. 500 ml mleka,
2-3 lyzki smietanki,
2 zoltka,
pieprz, sol.

1. Sprawionego kurczaka umyc, zalac 1,5 l wrzatku, gotowac 30 min. W tym czasie
jarzyny obrac i umyc. Cebule przekroic na pol i zrumienic bez tluszczu. Do
gotujacego sie rosolu dodac jarzyny, cebule, pieprz, sol i gotowac jeszcze
30 min.
2. Przygotowac sos beszamelowy: maslo rozpuscic, wymieszac z maka, przesmazyc
krotko (1-2 min). Nastepnie, stale mieszajac, wlewac powoli zimne mleko. Doprowadzic sos do wrzenia, gotowac jeszcze 15 min na bardzo malym ogniu.
Przez caly czas sos nalezy mieszac lub ubijac trzepaczka na jednolita, dosc
gesta mase. Jesli sos jest za gesty, dolac troche mleka. Pod koniec wlac
smietanke, dodac sol, pieprz, zaciagnac zoltkami, krotko podgrzac, ale juz
nie gotowac. Zdjac z ognia, jesli trzeba przecedzic przez sito, zostawic do
ostudzenia.
3. Kurczaka wyjac z rosolu, podzielic na porcje, ulozyc w formie, zalac gestym
beszamelem, posypac tarta bulka, polac maslem. Zapiekac w piekarniku nagrzanym do temp. 220żC, az do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min).

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności