<- Kurczak zapiekany pod beszamelemLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak ze szpinakiem ->

PDF Drukuj

Kurczak ze sliwkami i migdalami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1620 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
1 kurczak,
250 g migdalow,
250 g suszonych sliwek,
250 g rodzynek,
2 gozdziki,
1 laska cynamonu,
1 lyzka oliwy,
20 g masla,
1 torebka cukru waniliowego,
sol, pieprz.

1. Kurczaka sprawic, dobrze umyc, odciac konce skrzydel, podzielic na czesci.
2. Sliwki moczyc 30 min. To samo zrobic z rodzynkami. Migdaly obgotowac w wodzie 10 min, ostudzic, obrac i przeplukac zimna woda.
3. Podsmazyc kurczaka w rondlu na oliwie i masle. Podsmazonego wyjac na polmisek i odstawic.
4. Do sosu z kurczaka dodac wymoczone sliwki i rodzynki, wymieszac. Dodac laske
cynamonu i gozdziki, wlozyc kawalki kurczaka, zalac 1/2 szklanka wody, posypac cukrem waniliowym, przykryc i dusic na malym ogniu 15-20 min.
5. Do kurczaka dodac obrane migdaly i zostawic na malym ogniu przez 30 min.
6. Podawac na goraco z kasza lub slodkim chlebkiem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności