Kuchnia hawajska
2 łyżki oleju jadalnego
1 kurczak bez kostek, pokrajany w kawałki
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki Wody
3/4 kg szpinaku, obranego, wypłukanego
3 łyżki masła
1/2 szklanki mleka sporządzonego z proszku
1. Kawałki kurczaka smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą zrumienione ze wszystkich stron.
2. Dodaę 1i1/2 łyżeczki soli, wlać wodę i dusić na małym ogniu przez 20 min., aż mięso będzie miękkie.
3. Włożyć szpinak do garnka ze stopionym masłem, posolić, i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min.
4. Dokładnie odcedzić szpinak, osączyć kurczaka z oleju, wymieszać mleko z kawałkami mięsa i ze szpinakiem.
5. Podgrzać na małym ogniu do wrzenia, kilkakrotnie mieszając.
6. Podawać z ziemniakami puree i mieszaną sałatką.
Proporcje dla 2-3 osób