<- Kurczak ze szpinakiemLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak ze śliwkami i miodem ->

PDF Drukuj

Kurczak ze śliwkami i migdałami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2345 razy.


Hallo, mam wspanialy przepis na kurczaka ale ze sliwkami ( pochodzi z kuchni zydowskiej) na cztery osoby.
1 kurczak
250 g migdalow
250 g suszonych sliwek
250 g rodzynek
2 gozdziki
1 laska cynamonu
2 lyzki oliwy
30 g masla
1 torebka cukru waniliowego
sol, pieprz (z mlynka)
1. Kurczaka sprawic, dobrze umyc (pod bierzaca woda), odciac konce skrzydel, podzielic na czesci i wysuszyc. Posolic i popieprzyc.
2.Sliwki wlozyc do wody i moczyc przez 30 minut. To samo zrobic z rodzynkami. Migdaly obgotowac w wodzie przez 10 minut, ostudzic, obrac i przeplukac zimna woda.
3.Kurczaka podsmazyc w rondlu na masle i oliwie, dobrze zarumienionego wyjac na polmisek i odstawic.
4.Do sosu z kurczaka dodac sliwki i rodzynki. Wymieszac i dodac laske cynamonu (moze byc tez w proszku -cwierc lyzki do herbaty) i gozdziki.Wlozyc kawalki kurczaka, zalac pol szklanka wody, posypac cukrem waniliowym, przykryc i dusic na malym ogniu przez 20 minut.
5.Do kurczaka dodac migdaly i zostawic na malym ogniu przez 20 minut (bez pokrywki).
6.Podawac na goraco ze slodkim chlebem.
Zycze SMACZNEGO !
From: Kilroy@Kilroy.com (Kilroy)

nic w moim guscie. za slotkie
Nadesłał(a): bartosz 2006-03-05 14:03:03


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności