Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1940 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
2 kurczeta (razem ok. 1,5 kg),
1 l wody,
1 marchewka,
1 pietruszka,
150 g zielonego groszku,
1/2 malego selera,
1 por,
1 srednia cebula,
4 ziarna ziela angielskiego,
sol, pieprz.
Sos:
500 ml rosolu z gotowania kurczat,
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
2 lyzki smietany,
2 zoltka,
12-16 ugotowanych szyjek rakowych,
2 lyzki drobno pokrojonego koperku,
1/2 lyzeczki cukru, sol.
1. Kurczeta umyc, osuszyc, skropic sokiem z cytryny. Jarzyny obrac, oplukac,
pokroic na dosc duze, rowne kawalki. Cebuli nie kroic.
2. Kurczeta wlozyc do garnka, zalac wrzaca woda, gotowac pod przykryciem na malym ogniu 15 min. Dodac jarzyny, sol, pieprz, ziele angielskie, gotowac do
miekkosci (ok. 35 min). Po ugotowaniu odlac 500 ml rosolu i ostudzic.
3. Groszek ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie (poza sezonem mozna uzyc
groszku z puszki). Kurczeta wyjac i podzielic kazde na pol. Przecedzic pozostaly rosol. Ugotowane jarzyny przykryc.
4. Przygotowac sos: w duzym plaskim naczyniu zrobic zasmazke z masla i maki,
rozprowadzic zimnym rosolem i mieszajac gotowac na malym ogniu, az sos zgestnieje. Wlozyc kurczeta, jarzyny, groszek i ugotowane szyjki rakowe. Odstawic z ognia, dodac pokrojony koperek, sol, cukier, zoltka roztarte ze smietana i podgrzewac, nie doprowadzajac do zagotowania sosu.
5. Kurczeta przelozyc na polmisek, zalac sosem z szyjkami rakowymi i kawalkami
jarzyn, po czym oblozyc potrawke ryzem ugotowanym na sypko.
- Tak samo przygotowuje sie kure lub indyczke. Zamiast szyjek rakowych mozna
uzyc krewetek, a zamiast zielonego groszku, ugotowanego osobno kalafiora.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach