Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2247 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g pieczonego kurczaka,
2 ogorki,
2 pomidory.
Marynata nr 1 do kurczaka:
4 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki oliwy,
1/2 lyzki octu winnego,
1/2 lyzeczki imbiru w proszku,
2 lyzki cukru, pieprz.
Marynata nr 2 do ogorkow:
1 lyzeczka soli,
1 lyzeczka oliwy.
1. Z kurczaka zdjac skore, wyjac kosci. Mieso pokroic na kawalki wielkosci 2cm.
2. Przygotowac marynate nr 1. Sos sojowy polaczyc z octem i oliwa. Dodac imbir, cukier i pieprz. Wszystko dokladnie wymieszac.
3. Do salaterki wlozyc pokrojonego kurczaka, zalac marynata, wymieszac, odstawic na 1 godz do lodowki.
4. Ogorki i pomidory pokroic na plasterki.
5. Przygotowac marynate nr 2. Lyzeczke soli rozetrzec z lyzeczka oliwy, zalac
pokrojone ogorki i rowniez odstawic do lodowki na 1 godz.
6. Przed podaniem wyjac kurczaka z marynaty, ulozyc na srodku okraglego polmiska. Marynate zachowac. Dookola kurczaka ulozyc na przemian ogorki i pomidory. Calosc polac marynata z kurczaka.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach