Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2740 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
400 g piersi kurczaka,
1 zolta papryka,
2 zabki czosnku,
1 swieza papryczka chilli,
1 maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki w proszku,
2 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki cukru,
2 lyzki soku z cytryny,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
1 lyzka oleju,
do przybrania palemki z dymki, kwiatki z chilli, liscie z
ogorka.
1. Piersi kurczaka umyc dokladnie i pokroic w szesciany o boku 2 cm. Z zoltej
papryki usunac gniazdo, umyc ja i pokroic w kwadraty o boku 2 cm. Czosnek i
imbir obrac, umyc i posiekac. Chilli umyc, usunac nasionka i pokroic w cieniutkie paski.
2. Czosnek, imbir, chilli, sos sojowy, cukier, sok z cytryny, make ziemniaczana
i olej wymieszac. Do tak przygotowanej marynaty wlozyc pokrojonego kurczaka
i papryke. Marynowac 3 godz.
3. Na 8 patyczkow do szaszlykow nadziewac na przemian kawalki kurczaka i papryke.
4. Ulozyc szaszlyczki na grillu i piec do zbrazowienia ok. 20 min. W czasie
pieczenia smarowac pozostala marynata.
5. Przelozyc na polmisek, przybrac palemkami z dymki, kwiatkami z chilli i
liscmi z ogorka. Osobno podac sos ogorkowy lub sos Sa-teh (przepis w rozdziale "sosy").
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach