Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2385 razy.
10-12 porcji. Czas przygotow. 2 godz.
180 g suszonych prawdziwkow,
5 czerstwych buleczek,
5 srednich cebul,
180 g masla,
3 lyzki maki,
12 jaj,
375 ml gestej smietany,
3 lyzki siekanego koperku,
3 lyzki siekanej natki pietruszki,
sol, pieprz,
maslo do smarowania formy.
1. Grzyby wymyc szczoteczka, namoczyc na 12 godz, ugotowac w tej samej wodzie,
w ktorej sie moczyly. Buleczki namoczyc w wywarze grzybowym.
2. Cebule obrac, posiekac razem z ugotowanymi grzybami i odcisnieta buleczka,
przesmazyc na rozgrzanym masle.
3. Do miski wbic zoltka, dodac przesmazone grzyby, smietane, make, koperek,
pietruszke, sol i pieprz. Wymieszac.
4. Forme budyniowa grubo wysmarowac maslem.
5. Bialka ubic na piane, po lyzeczce dodawac do masy grzybowej, mieszac. Przelozyc do nasmarowanej formy, wstawic do goracej kapieli wodnej, piec w
ogrzanym do 180żC piekarniku przez 1,5 godz. Po upieczeniu wyjac z formy na
okragly polmisek, podawac na goraco z sosem smietanowym.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach