Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4172 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
200 g baraniny lub cieleciny bez kosci,
4 jaja,
100 ml oliwy,
2 lyzki przecieru pomidorowego,
1 lyzka harissy (przepis w "ogolne"),
1 lyzeczka mielonego czarnego pieprzu,
1 lyzeczka mielonych ziaren kolendry,
4 obrane zabki czosnku,
1 lyzeczka mielonego kminku,
1 lyzeczka ostrej mielonej papryki,
garsc ususzonych i startych na proszek lisci miety,
sol.
1. Mieso umyc, osuszyc, pokroic w niewielkie kawalki, nastepnie drobno posiekac. Osolic, dodac mielona kolendre, pieprz i miete. Wymieszac starannie i
odstawic na 10 min.
2. Z przygotowanego miesa formowac kulki, wielkosci orzecha wloskiego. Na patelni rozgrzac silnie polowe oliwy. Obsmazyc na niej kulki ze wszystkich
stron, na zloty kolor. Zdjac z patelni i osaczyc.
3. W plaskim rondlu rozgrzac reszte oliwy. Dodac przecier pomidorowy, mielona
papryke, kminek, czosnek i harisse. Zalac 200 ml wody i gotowac na srednim
ogniu 5-6 min. Dodac obsmazone kulki miesne.
4. Wbic na to kolejno jaja i osolic je. Trzymac na bardzo malym ogniu ok. 10
min, poki nie zetna sie bialka. Podawac bardzo gorace.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach