1. Jaja ugotowac na twardo we wrzacej wodzie (ok.15 min.). Ostudzic, delikatnie
potluc skorupki, nie zdejmujac ich z jajek.
2. Przyprawy wymieszac ze soba i utluc w mozdzierzu.
3. Jaja przelozyc do rondelka, dodac herbate, utluczone przyprawy, sol, sos sojowy i sherry. Zalac 3/4 l wody.
4. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu, pod przykryciem 30 minut.
5. Skladniki sosu polaczyc ze soba i starannie wymieszac.
6. Ugotowane jaja ostudzic. Po zdjeciu skorupki na powierzchni jajek pojawi sie
brunatny, marmurkowy wzor.
7. Obrane jajka pokroic w polowki. Osobno podac sos.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach