<- Jaja faszerowane szynkąLista potraw z grupy: Potrawy z jajekJaja marmurkowe ->

PDF Drukuj

Jaja faszerowane śledziem

Dodano: 2010-01-01 15:19:54
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1102 razy.



5 jaj świeżych
2 dag tłuszczu
2 dag cebuli lub szczypiorku
3 dag masła
1 śledź pocztowy
15 dag czerstwego chleba
3 dag czerstwej bułki
sezonowe przybranie
1/2 szklanki mleka

Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, ostrożnie przekrajać wzdłuż na pół, wybrać żółtka, białka odłożyć w połówkach. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na tłuszczu (lub w sezonie użyć surowy szczypiorek). Opłukać, namoczyć, sprawić i posiekać śledzia. Źółtka, bułkę namoczoną i cebulę zemleć, wymieszać razem. Nałożyć to nadzienie do białek, nadając połówkom kształt całego jaja Białko nieco ściąć z podstawy, aby jajo pewnie stało. Chleb obrać ze skórki, pokrajać w cieniutkie kromeczki szerokości i długości jaja, posmarować masłem. Na chlebie układać jaja, przybrać sezonowymi dodatkami. Podawać na prostokątnym, szklanym półmisku, przybrane sałatą zieloną lub rąbkiem liścia kapusty włoskiej.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności