1. Jajka umyc i ugotowac na twardo. Do garnka nalac duza ilosc oleju, tak aby
jajka mozna bylo calkowicie zanurzyc. Jajka obrac i usmazyc w calosci na
zloty kolor. Wyjac lyzka cedzakowa i odstawic.
2. Suszone papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Usunac nasionka.
Czosnek obrac.
3. Suszone i swieze papryczki, szalotki i czosnek drobno pokroic, przelozyc do
mozdzierza, dodac paste krewetkowa, sok cytrynowy i utrzec na gladka paste.
4. Wlac do garnka 2,5 lyzki oleju, rozgrzac, a nastepnie, ciagle mieszajac,
smazyc na nim przez 4-5 min. paste. Doprawic sola i cukrem.
5. Jajka dodac do pasty, wymieszac, aby sie dobrze obtoczyly w pascie. Smazyc
przez minute.
6. Ostudzic jajka do temperatury pokojowej. Przed podaniem przekroic na polowki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 13.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach