Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2870 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
2 baklazany,
4 pomidory,
2 lyzki tartej bulki,
2 zabki czosnku,
1 lyzka pokrojonej zielonej pietruszki,
100 ml oleju,
sol, pieprz.
1. Baklazany umyc, pokroic w plastry grubosci 1 cm. Pomidory sparzyc, zdjac
skorke, pokroic w plasterki. Czosnek obrac, rozgniesc z sola.
2. Na duzej patelni rozgrzac olej, smazyc baklazany na srednim ogniu 2-3 min.
3. W naczyniu do zapiekania ulozyc rzedami plastry baklazanow, a na nich plasterki pomidorow, tak by baklazany byly tylko czesciowo zakryte. Posypac tarta bulka, drobno pokrojona pietruszka, czosnkiem, sola i pieprzem.
4. Wstawic baklazany do piekarnika, zapiekac 15-20 min w temp. 200żC.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach