Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1846 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
8 kartofli,
160 g sklarowanego masla,
sol.
1. Kartofle starannie umyc, obrac i pokroic w "julienne". Osolic, podzielic na
4 rowne porcje (obranych kartofli juz nie myz, bowiem w trakcie smazenia nie
zlepily sie ze soba w placuszki).
2. Na patelni o srednicy 12-15 cm silnie rozgrzac 40 g masla. Nalozyc porcje
kartofli i ugniesc je lekko widelcem, nadajac im ksztalt regularnego, okraglego placka.
3. Smazyc na silnym ogniu poki nie zazloca sie od spodu, po czym zmniejszyc
ogien i smazyc ok. 7 min. Odwrocic i dosmazac ok. 6 min. Zdjac z patelni i
odstawic w cieple miejsce. Tak samo usmazyc pozostale porcje.
- By skrocic czas przygotowania potrawy uzyc mozna jednoczesnie 2 lub wiecej
patelni, lub smazyc wieksze porcje na duzej patelni i dzielic je tuz przed
podaniem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach