Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1873 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
200 g kartofli,
200 g marchewki,
200 g pieczarek,
2 cebule,
200 g wedzonego boczku,
3 kwaskowate jablka,
2 lyzki koncentratu pomidorowego,
1 zabek czosnku,
3 lyzki oliwy,
1 lisc laurowy,
1 lyzka musztardy,
200 ml czerwonego wytrawnego wina,
500 ml bulionu,
ziola prowansalskie, cukier, sol, pieprz.
1. Kartofle obrac, oplukac, pokroic w kawalki, obgotowac, odstawic.
2. Boczek pokroic w kostke, podsmazyc w plaskim garnku, dodac posiekane cebule
i zrumienic na zloty kolor. Wlozyc pokrojone pieczarki i lisc laurowy. Wlac
bulion i wino. Gotowac pod przykryciem 15 min. Dodac posiekany czosnek, musztarde, oliwe, koncentrat pomidorowy i jablka obrane i pokrojone w czastki.
3. Marchewki obrac, oplukac, pokroic w plasterki i rowniez dodac do ragout. Doprawic sola, pieprzem, cukrem i ziolami. Dusic pod przykryciem 30 min. Wlozyc kartofle, dusic jeszcze 10 min. Pod koniec zdjac pokrywke i odparowac
nadmiar wody, by sos zgestnial.
- Do ragout mozna razem z marchewka dodac selery, kalarepke i male cebulki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 15.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach