1. Cukinie umyc, odciac konce i, nie obierajac, pokroic w plasterki. Cebule obrac i drobno posiekac. Papryki umyc, wypestkowac i pokroic w paski. Pomidory
sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac i kazdy z nich pokroic na 6
czesci. Czosnek obrac i zmiazdzyc. Baklazany obrac i pokroic w kostke.
2. Na zeliwnej patelni rozgrzac silnie 6 lyzek oliwy. Obsmazac na niej przez 5
min baklazany, nastepnie dodac papryke, a po 3 min pomidory i cebule, a po
uplywie dalszych 3 min cukinie i czosnek. Osolic, doprawic pieprzem i tymiankiem. Przykryc i dusic na malym ogniu 30 min.
3. Dodac reszte oliwy, przykryc i dusic na malym ogniu kolejne 25-30 min, do
miekkosci. Podawac gorace.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach