Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4338 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
800 g salsefii,
2 lyzki maki,
2 lyzki masla,
500 ml bulionu,
ocet, sol, pieprz.
1. Salsefie oskrobac, wlozyc do wody zakwaszonej octem z dodatkiem 1 lyzki maki.
2. Przed gotowaniem salsefie wyjac, pokroic w kawalki dlugosci 8-10 cm.
3. W garnku podsmazyc make z maslem, zalac bulionem, zagotowac i wlozyc salsefie. Doprawic sola i pieprzem.
4. Dusic na malym ogniu 30-40 min. Gdy salsefia bedzie miekka, przelozyc na
polmisek, a sos odparowac, by zgestnial i polac nim salsefie.
- Tak samo mozna przyrzadzic skorzonere.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
A czym się różni salsefia od skorzonery? Wg mnie to jest to samo... Nadesłał(a): wg <wlodekiewa@poczta.onet.pl> 2006-04-04 12:04:07
To są różne rośliny: http://pl.wikipedia.org/wiki/Warzywa.
Przegoogluj poza tym. Nadesłał(a): MM 2006-04-04 12:04:17