Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1657 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 15 min.
300 g szpinaku,
1 lyzka sosu sojowego,
2-3 lyzki bulionu z ryby,
4 lyzki ziaren sezamowych.
1. Szpinak umyc, szczegolnie dokladnie wymyc lodygi.
2. Zagotowac duza ilosc wody z odrobina soli, wlozyc szpinak cala garscia naraz, zaczynajac od lodyg, po wlozeniu calego natychmiast zdjac z ognia, policzyc do 15 i wyjac szpinak z wody, przelozyc do miski z duza iloscia zimnej wody, oplukac, wyjac na mate bambusowa (lub jakakolwiek inna pleciona,
byle bez farbujacych nitek), zebrac i ulozyc rowno w peczku.
3. Zwinac mate i sciskajac ja rekami odcisnac wode.
4. Rozwinac mate, przelozyc szpinak na deske, pokroic ostrym nozem na slupki o
dlugosci 1 cm.
5. Poustawiac kawalki szpinaku jak "snopki" na talerzyku.
6. Polac 1/3 wymieszanego sosu sojowego z bulionem z ryby, kiedy sos przejdzie
do dolu scisnac lekko "snopki" i polac reszta sosu, od gory posypac ziarnem
sezamu. Podawac jako dodatek.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach