Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2524 razy.
10 szt. Czas przygotow. 25 min.
10 kromek chleba razowego (bez skorki),
40 g surowej poledwicy wolowej,
10 jajeczek przepiorczych,
125 g masla,
1 cebula,
1 maly sloik ogorkow konserwowych,
2 lyzki kaparow lub siekanych grzybow marynowanych,
2 lyzki oliwy,
1 lyzeczka musztardy gruboziarnistej.
1. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic z blon. Ostrym nozem skrobac powierzchnie miesa. Kolejne warstwy zeskrobanego miesa zbierac do miski. Dodac oliwe, dokladnie wymieszac.
2. Maslo utrzec z musztarda na jednolita mase. Obrana cebule pokroic w drobna
kostke. Ogorki konserwowac pokroic w drobna kostke. Jajka przepiorcze umyc,
rozbic i oddzielic zoltka od bialek. Bialka odrzucic. Zoltka zostawic w
skorupkach.
3. Chleb posmarowac maslem musztardowym. Na kazda kromke polozyc warstwe tatara
grubosci 1 cm w taki sposob, by na brzegu kanapki z kazdej strony zostawic
wolny pasek szerokosci 1 cm. Dwa przeciwlegle rogi kanapki przybrac kaparami, dwa pozostale posiekanymi ogorkami. Pomiedzy nimi, na brzegach kanapki
ulozyc posiekana cebule. We wglebieniu na srodku tatara umiescic zoltko jajeczka przepiorczego.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach