<- Sałatka rosyjskaLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka rybna ->

PDF Drukuj

Sałatka różnobarwna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4834 razy.


4 porcje :
1 główka sałaty,
2 cykorie,
3 łodygi selera naciowego,
100 g pokrojonego buraka,
100 g pokrojonych w plasterki małych pieczarek,
2 jaja ugotowane na twardo,
2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli,
natka pietruszki do przybrania
Polewa:
1 łyżeczka musztardy,
25 ml octu winnego,
sól i świeżo zmielony pieprz
Umyj i wysusz sałatę, a następnie porozrywaj liście na drobne kawałki. Pokrój cykorię i łodygi selera. Wymieszaj je z burakiem i pieczarkami. Pokrój jajka i szynkę (lub makrelę). Ułóż wszystko na liściach sałaty. Posyp natką pietruszki. Przygotuj sos mieszając musztardę z octem, solą i pieprzem. Stale mieszając wolno wlej oliwę. Dodaj ją do sałatki tuż przed podaniem na stół. Sałatka jest bogata w błonnik. Można do niej stosować dowolny rodzaj oleju.
bardzo odrzywcza surówka, bardzo smaczna.Smak, zapach,doznania wizualne trafione w dziesiątkę.
Nadesłał(a): edyta <edytaw00@interia.pl> 2006-04-12 17:04:19


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności