Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5209 razy.
15 dag gotowanej, smażonej lub pieczonej ryby,
10 dag ziemniaków,
15 dag warzyw /marchewka, pietruszka, seler/,
5 dag białej kapusty,
5 dag kwaszonego ogórka,
5 dag buraka ćwikłowego,
1/2 szklanki drobnej białej fasoli,
olej,
3 łyżki octu winnego,
cukier, sól
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraka i fasolę ugotować. Kapustę drobno poszatkować, posypać solą, wybić tłuczkiem, skropić z łyżkami winnego octu i postawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Ugotowane warzywa obrać i pokrajać w drobną kostkę. W ten sam sposób rozdrobnić rybę i obrany ogórek. Wszystkie składniki wymieszać. Z oleju, cukru i soli sporządzić sos, polać nim przygotowaną sałatkę, przybrać marynowanymi grzybkami, plasterkami jajek ugotowanych na twardo i posiekaną zieleniną. Podawać z pszennym lub razowym pieczywem oraz masłem.
Skomentuj Powiadom o komentarzach