Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2084 razy.
Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
Ciasto:
220 g maki,
125 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania formy.
Beszamel:
2 lyzki stopionego masla,
2 lyzki maki,
300 ml mleka.
Nadzienie:
500 g watrobek drobiowych,
200 g pieczarek,
8 jaj,
200 ml smietany,
200 ml madery,
2 lyzki utartego parmezanu,
2 lyzki masla,
sol, pieprz.
1. Make przesiac, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo, posiekac nozem. Dolac
wode i szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, zawinac w folie spozywcza, wstawic na 30 min do lodowki. Nastepnie ciasto cienko rozwalkowac i
wylozyc nim natluszczona okragla forme o srednicy 24 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami
fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200żC przez 10-12 min.
2. Watrobki drobiowe umyc, oczyscic z zielonych czesci, pokroic na kawalki sredniej grubosci. Osolic, dodac szczypte pieprzu, usmazyc na goracej patelni
na masle. Osaczyc, zostawic w cieple. Na tym samym masle usmazyc pieczarki
pociete na kawalki, doprawic je sola i pieprzem, osaczyc, dodac do watrobek.
Sok, ktory powstal podczas pieczenia zostawic. Watrobki i pieczarki zalac
madera. Odparowac na patelni.
3. Z podanych skladnikow przygotowac sos beszamel. Ostudzic, wymieszac ze smietana. Dodac sok odlany po smazeniu watrobek i pieczarek. Zagescic w rondelku
na ogniu tak, by sos mial konsystencje oleista. Dodac watrobki i pieczarki,
trzymac na ogniu nie dopuszczajac do zagotowania. Jaja ubic trzepaczka i dodac stopione maslo.
4. Na zapieczona podstawe flana wylozyc mase watrobkowo-pieczarkowa, zalac masa
jajeczna. Wierzch posypac utartym parmezanem, skropic reszta masla. Piec ok.
20 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
,1713970375 Nadesłał(a): 2024-06-17 20:58:36