Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2402 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
200 g kaszy jaglanej,
300 ml mleka,
300 ml wody,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
2 lyzki masla,
4 lyzki drobno pokrojonego koperku,
100 g ostrego startego sera (cheddar),
sol.
1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Z umytej papryki wyjac gniazdo nasienne, drobno pokroic.
2. Kasze oplukac, osaczyc na sicie. W garnku podgrzac maslo, wlozyc cebule z
papryka. Smazyc 3-4 min. Dodac kasze, prazyc kilka minut. Zagotowac mleko z
woda, wlac do kaszy, wymieszac, przykryc, gotowac na malym ogniu ok. 30-40
min. Po 20 min kasze zamieszac.
3. Ugotowana kasze wymieszac z polowa startego sera i koperkiem. Doprawic sola,
posypac pozostalym serem i od razu podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach