Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2230 razy.
10 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.
Ciasto drozdzowe:
250 g maki,
15 g drozdzy,
5 g cukru,
125 ml mleka,
2 jaja,
40 g masla,
jajo do smarowania.
Nadzienie:
600 g bialej kielbasy,
peczek wloszczyzny.
1. Drozdze rozrobic z cukrem, cieplym mlekiem i 50 g maki. Gdy rozczyn podrosnie, wlac do przesianej maki, dodac jaja i sol, zagniesc, lekko wyrobic ciasto. Dodac miekkie maslo, wyrobic na jednolita mase. Postawic w cieple do
wyrosniecia na 1 godz.
2. Wloszczyzne oczyscic, oplukac, ugotowac w 750 ml wody. Wywar ostudzic. Kielbase przewiazac nitka w ten sposob, by powstaly 2 kawalki jednakowej dlugosci. Skorke nakluc gesto widelcem. Wlozyc do wywaru, podgrzac do temp. 85żC i
utrzymywac w tej temp. przez 20 min, po czym wyjac, ostudzic, zdjac skore.
Oba kawalki zawinac w folie aluminiowa i mocno ochlodzic.
3. Wyrosniete ciasto zagniesc na stolnicy, rozwalkowac na prostokat o grubosci
7 mm. Kielbase posmarowac bialkiem i obtoczyc w mace. Ciasto przekroic na 2
prostokaty takiej wielkosci, by w kazdym mozna bylo zawinac 1 kawalek kielbasy. Posmarowac je bialkiem, ulozyc na nich kielbase, brzegi i konce ciasta
skleic. Ciasto powinno szczelnie okrywac kielbase. Powierzchnie obu buleczek
posmarowac rozmaconym jajem i od razu wstawic do ogrzanego do temp. 210żC
piekarnika. Po 10 min temp. zmniejszyc do 180żC, piec jeszcze 35 min.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach