<- KebehnayehLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKielbasz w ciescie drozdzowym ->

PDF Drukuj

Ketupat - prasowany ryz

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1891 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
350 g ryzu,
1 l wody,
oliwa do smarowania formy.

1. Ryz wyplukac pod biezaca woda, przelozyc do garnka, zalac woda i doprowadzic
do wrzenia. Zmniejszyc ogien, zakryc i gotowac ok. 30 min, az woda wyparuje,
a ryz bedzie miekki.
2. Brytfanne dlugosci ok. 26 cm i szerokosci 16 cm wylozyc folia aluminiowa.
Folie posmarowac oliwa.
3. Ryz przelozyc do brytfanny, zakryc drugim kawalkiem folii, a nastepnie obciazyc duza, ciezka deseczka. Ustawic na niej ciezarki lub kilka puszek.
4. Ryz odstswic na kilkanascie godzin lub na noc.
5. Mokrym nozem pokroic na kwadraty dlugosci 5 cm, przelozyc na zaroodporny
polmisek, zakryc folia i wstawic do goracego pieca na 15 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności