<- Kaszubski placek z ziemniakówLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKetupat - prasowany ryz ->

PDF Drukuj

Kebehnayeh

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1811 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
200 g burghulu (patrz "ogolne"),
200 g chudej cieleciny,
1 lyzka sproszkowanego kminku,
2 cebule,
1 lyzka pasty pomidorowej,
1/4 lyzeczki pieprzu cayenne,
sol, pieprz,
2 lyzki orzeszkow pinii lub posiekanych orzechow wloskich,
1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki,
oliwa.

1. Burghul oplukac, a nastepnie moczyc w duzej ilosci zimnej wody przez 5 min.
Odcedzic na sicie, przelozyc na sciereczke i odcisnac nadmiar wody. Przesypac do duzej miski.
2. Mieso zmiksowac na miazge w robocie kuchennym. Dobrze wymieszac z burghulem.
3. Jedna cebule zetrzec lub drobno posiekac, polaczyc z miesem i burghulem, dodac kminek, paste pomidorowa, sol i pieprz. Wymieszac, przelozyc na stol lub
tace, a nastepnie ugniatac przez kilka minut. Cebule pokroic na plasterki.
4. Kebehnayeh przelozyc na duzy talerz lub tace, badz na oddzielne talerzyki.
Rownomiernie rozprowadzic na ksztalt placka i podzielic nozem na porcje.
Mozna rowniez ulepic male kuleczki lub paroweczki.
5. Posypac plasterkami cebuli, orzeszkami pinii i posiekana pietruszka. Nastepnie polac lyzka oliwy. Podawac z goracym chlebkiem pitta.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Kminku czy kminu rzymskiego (cumin)? Jakoś mi się wydaje, że chodzi o tą drugą przyprawę charakterystyczną dla kuchni bliskiego wschodu...
Nadesłał(a): bbb <bartolus_u@poczta.onet.pl> 2010-04-25 13:04:20


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności