Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1990 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
Ciasto:
400 g maki,
2 lyzki oliwy,
25 g drozdzy,
200 ml letniej wody,
sol,
tluszcz do wysmarowania formy.
Farsz:
1 papryka czerwona,
1 papryka zolta,
1 papryka zielona,
120 g oliwek czarnych,
4 pomidory,
2 zabki czosnku,
2 lyzki tartego sera peccorino lub drobno pokruszonej bryndzy,
1 lyzeczka oregano,
sol,
1 lyzka oliwy do smazenia.
1. Make przesiac na stolnice. W srodku kopczyka maki uformowac wglebienie.
Umiescic w nim pokruszone drozdze, dodac oliwe i szczypte soli. Wlac wode
(ok. 200 ml) i wyrabiac rekami na jednolita mase. Po wyrobieniu ciasto ulozyc na obsypanym maka polmisku, oproszyc maka i odstawic na 30 min w cieple
miejsce do wyrosniecia.
2. Papryki umyc, wypestkowac i pokroic w cienkie paski. Czosnek obrac i drobno
posiekac. Papryke i czosnek podsmazac na 1 lyzce rozgrzanej oliwy, na wolnym
ogniu 15 min. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac i pokroic w kawalki. Oliwki wypestkowac. Pomidory i oliwki polaczyc z przesmazona papryka, po czym farsz starannie wymieszac.
3. Wyrosniete ciasto podzielic na 4 czesci. Z kazdej z nich uformowac okragly
placek o grubosci ok. 1 cm. Placki ukladac na wysmarowanej oliwa blasze, lub
folii aluminiowej.
4. Na wierzch kazdego z plackow nalozyc porcje farszu. Posypac tartym serem,
oregano, skropic odrobina oliwy i piec 15-20 min w nagrzanym do temp. 200żC
piekarniku.
5. Podawac natychmiast.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach